Prezentare

Biblioteca Municipală Gheorgheni este cea mai mare bibliotecă publică a Depresiunii Giurgenului, având calitate de instituție culturală, subordonată Primăriei Municipiului Gheorgheni.

Instituția noastră funcționează începând cu anul 1950, dar istoria bibliotecilor din Gheorgheni are rădăcini mult mai vechi. De la înființare, biblioteca a trecut prin mai multe restructurări și mutări.

Scopul principal al bibliotecii noastre este de a susține și de a sprijini evoluția vieții culturale a comunității locale, învățarea și cercetarea continuă, prin utilizarea eficientă a resurselor (a colecțiilor, a echipamentelor, a serviciilor, a clădirii), de aceea scopul nostru primordial este asigurarea accesului liber la informații, pentru a-și satisface cerințele tuturorutilizatorilor.

Baza serviciilor o constituie o colecție de 103227 de documente. Secția pentru Adulți cuprinde 90000 de documente, iar Secția pentru copii 20000 de documente. În afară de cărți, fondul bibliotecii cuprinde numeroase alte documente: 7655 volume de publicații periodice, 354 documente audiovizuale (CD și DVD), 690 alte documente (videocasete, casete, discuri, diafilme). Valoros este colecția noastră de 250 de cărți vechi, care cuprinde cărți apărute între anii 1855-1949.

Colectarea, conservarea și promovarea valorilor culturale locale și regionale, a amintirilor legate de tradițiile, obiceiurile și trecutul orașului și de Depresiunea Giurgeului reprezintă, totodată, o preocupare esențială a activității noastre de colectare, de aceea încercăm să completăm permanent fondul monografiei locale, care cuprinde în prezent 410 de volume.

În anul 1995 a început prelucrarea automată a întregului fond de carte în sistemul integrat de BiblisC și s-a finalizat în 2008, astfel încât începând cu anul 2009 și împrumutul cărților se realizează pe cale automată, prin intermediul modulului BiblisI.

Îi așteptăm pe actualii și viitorii noștri cititori să profite, alături de serviciile de bibliotecă, de numeroasele programe artistice și culturale, activități pentru copii, întâlniri auto-cititor.