Ismétlődő események

Bajna György vezetésével (alkalomszerű)

„Akinek kertje van és könyvtára, annak megvan mindene.” (Cicero)

A kert és a könyvtár örök és nélkülözhetetlen táplálékforrást jelent az emberiség számára. Varázslatos helyszín, amelyet gondozni kell, hogy friss, fogyasztható, élvezetes táplálékhoz juthassunk.

Gondozás nélkül értékük elvész, használhatóságuk elillan. A kert és a környezet élet az ember számára, a könyvtár pedig lehetőség!

Egyiküknek sincs természetes ellensége az emberen kívül!

A MOL pályázatának köszönhetően 2018-ban ebben a szellemiségben indította útjára Zöld könyvtár programját a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár. Kialakíthattuk az udvaron az olvasókertet, míg a hátsó részén Erdőkertet hoztunk létre.

A tematikus foglalkozásokra diákok és a város érdeklődő közösségét várjuk, hogy tegyünk együtt a környezetünkért, olvasókertünkért!

Erdőkertek

Erd- Ész, Kert- Ész alkotta élőhely

Erdőkertek előfordulhatnak mindenféle méretben, alakban és élőhelyen, lehet vidéken és városban, nyílt bozótos területen vagy egy sűrű erdő mélyén.

Gyerekbarát, emberbarát, madárbarát, rovarbarát, lepkebarát kertet szeretnénk? Legyen erdőkertünk. Egy fákkal teli kert a legegészségesebb, legtermékenyebb, legváltozatosabb hely, ahol tartósan egyensúly van, stabil, ezáltal a legkevesebb beavatkozással a legtöbb hasznot adja.

Ha megfelelő fafajtákat választunk és alattuk megfelelő növényeket ültetünk, akkor kertünk élelemtermő lesz.

Sok vad és termesztett fajta sikeres lehet az erdőkertekben, például egyes gyógynövények vagy hasznos rovarokat vonzó fajták, de ezeket még nem próbálta ki senki erdőkertekben. Egyre több ezt erősítő bizonyíték, gazdálkodási, kertészeti és ökológiai információ gyűlik különböző helyekről és emberektől. Több jó gyakorlati példát láttunk, és mi magunk is megpróbáltunk ilyen kerteket létrehozni, mert tudni akartuk, hogy működhet-e, és hogy jobban működhet-e mint bármi más, amit korábban létrehoztak. Világos gondolkodással és több tudással, a hasznos növények ökológiájáról, biztosnak érezzük, hogy az erdőkert gondolata érdekes és hozzáférhető lesz sok ember számára szerte a mérsékelt égöv alatt. De még sok a tanulni való, és itt kerülsz be te a képbe, kedves olvasó, könyvtárba járó!
Meghívunk, csatlakozz hozzánk egy életre szóló csendes kalandra. Lépj be és fedezd fel születő erdő- kertünket!

Szeretnénk megtanulni a saját mezőnktől, bozótosunktól és az erdőnktől, hogyan alkalmazkodtak az élőlények a klímánkhoz és a földünkhöz, és termékeny mezőgazdasági ökoszisztémákkal szeretnék utánozni ezeket a rendszereket. A célunk az, hogy többcélú növényekből kölcsönösen előnyös közösségeket hozzunk létre a saját létünk fenntartása érdekében, és így magunkat, mint emberiséget, is belefoglaljuk a természeti rendszerbe.

Az Édenkert újratelepítésén dolgozunk? Miért is ne?

Üdvözlettel: Bara István – Erdész-kertész

Az „Idősebb könyvbarátok klubja” program az 50 év fölöttiek számára jött létre, akik kellemesen, szórakozva, de ugyanakkor hasznosan szeretnék eltölteni szabadidejüket. A találkozók kéthetente kerülnek megrendezésre, szerda délután, 17 órától.

A program fő célja a könyv, az olvasás szeretetének népszerűsítése; az egyéni látókör bővítése; kulturális-, közösség- és személyiségfejlesztés; az esztétikai ízlés, a szépérzék erősítése az irodalom által.

A programot egy olvasótermi részlegen dolgozó könyvtáros, Csergő Aliz vezeti, aki minden alkalomra készül egy bizonyos tematikával, bemutatja a témát érintő könyveket, melyekkel rendelkezik a könyvtár. Fő szempontunk változatossá, érdekessé, de ugyanakkor tartalmassá tenni a találkozók programját, olyan témákat feldogozni, amelyek mindenkit érdekelhetnek.

A program nyitott, lehet folyamatosan jelentkezni és szeretettel várunk minden érdeklődőt. Részvételi szándékát jelezheti telefonon, a 0266-364.725-ös vagy a 0744-778.493-as számokon, vagy személyesen, a könyvtár olvasótermi részlegén, az épület emeletén.