Felnőtt részleg

A felnőtt kölcsönző részleg a könyvtár földszintjén található. Az itt kialakított szabadpolcos rendszer minden beiratkozott olvasó számára hozzáférhető, és biztosítja, hogy az érdeklődő szabadon választhat a polcról és ki is kölcsönözheti a dokumentumokat. A könyvtárosok eligazítást nyújtanak a könyvtár állományában való tájékozódásban, a katalógusok, adatbázisok használatában. A kölcsönözhető állomány kevésbé használt dokumentumai a raktárban találhatóak. A könyvek mellett audiovizuális (CD-k, DVD-k) dokumentumok is kölcsönözhetők.

A könyvtár olvasóterme az épület emeleti részén található és  bárki használhatja. A Biblionet program által 4 számítógép kapott helyet itt, díjmentes internetezési lehetőséget biztosítva bárki számára, aki hozzánk betér. A részleg munkatársai (Szakács Rita és Csergő Aliz segítséget ad a felhasználók számára számítógépkezeléssel kapcsolatos kérdésekben (mentés pen-driverre,VD-re,CD-re, internetezési technikák stb.), ugyanakkor lehet nyomtatást kérni az internetről, fénymásoltatni az olvasótermi állomány dokumentumaiból.

Az emeleti olvasóteremben olyan  értékes, többnyire egy példányos dokumentumok találhatóak, amelyek csak helyben használhatóak. Referensz állománynak is nevezik. Ide tartoznak a kézikönyvek, enciklopédiák, lexikonok, szótárak, monográfiák, képzőművészeti albumok, atlaszok, amelyek egy-egy tudományág, szélesebb vagy szűkebb szakterület ismeretanyagát foglalják össze.

Az aktuális időszaki kiadványok ( periódikumok) közül témájukat tekintve  közélet, irodalom, művelődés, szórakoztató illetve szakfolyóiratok közül válogathatnak az olvasók. Régióra bontva  vannak országos, megyei román és magyar, helyi jellegű illetve határon túli magyar nyelvű kiadványok. Fellapozhatóak napi- és hetilapok, kéthetente, havonta, negyedévenként megjelenő lapok. Az időszaki kiadványok archívuma a könyvtár alagsorában található és kérésre kutatható a teljes állomány. A könyvtárunkban található periodikumok teljes listáját megtalálod a Folyóirataink menüpont alatt.

Külön helyet kap a több mint 400 dokumentumból álló helyismereti gyűjtemény is. A Gyergyói-medencében született vagy itt tevékenykedő szerzők írásait, illetve a térségről szóló dokumentumokat foglalja magába. A gyűjtemény alapját képező településmonográfiák Gyergyószentmiklós és a környező 7 község, Szárhegy, Ditró, Remete, Alfalu, Csomafalva, Újfalu és Vasláb települések jellemzőinek tételes kutatásával  és ismertetésével szolgál.