Bemutatkozás

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár a Gyergyói-medence legnagyobb könyvállományával rendelkező közművelődési és kulturális intézmény, melynek fenntartója a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal.

Intézményünk 1950 óta működik, a gyergyói könyvtárak története azonban jóval korábbra nyúlik vissza. Fennállása óta a könyvtár számos szervezeti változáson és költözésen esett át.

Könyvtárunk elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával (gyűjteményével, eszközeivel, szolgáltatásaival, épületével) támogassa és elősegítse a helyi közösség kulturális életének fejlődését, a hatékony tanulást és kutatást, mindenki számára hozzáférést biztosítva a tudáshoz, információhoz.

Szolgáltatásaink alapját a 103227 dokumentumból álló gyűjtemény képezi. A felnőtt részleg közel 90000, a gyerekrészleg pedig közel 20000 dokumentummal rendelkezik jelenleg. A könyveken kívül számos más dokumentumtípus része a könyvtár állományának: 7655 kötet folyóirat, 354 db. audiovizuális dokumentum (CD és DVD), 690 db. egyéb dokumentum (videokazetták, kazetták, hanglemezek, diafilmek). Értékes a 250 kötettel rendelkező régikönyv-állományunk, amely 1855 és 1949 között megjelent könyveket tartalmaz.

Gyűjtőkörünk fontos részét képezi a Gyergyói-medence hagyományaira, múltjára és jelenére vonatkozó emlékek gyűjtése, megőrzése és ismertetése, ezért a mintegy 410 kötettel rendelkező helytörténeti állományt folyamatosan igyekszünk a legújabb kiadványok beszerzésével, régi hiányosságok pótlásával gyarapítani.

1995-től kezdődött el a teljes állomány számítógépes feldolgozása a Biblis integrált könyvtári rendszerben, amely 2008-ban fejeződött be, így 2009 óta a kölcsönzés is számítógépen történik. 2018-tól a könyvtári szolgáltatásokat a Qulto program segítségével végzi a könyvtár.

Könyvtári szolgáltatásainkon kívűl, számos művészeti és kulturális rendezvénnyel, gyermek-foglalkozásokkal, író-olvasó találkozókkal várjuk minden kedves jelenlegi és leendő olvasónkat.